Ara.cat - Mèdia

  • "Sento que se m'està renyant per ser democràtica, dialèctica i ciutadana", deia aquest dilluns l'activista Vanessa Mendoza a la sortida de la Batllia d'Andorra després d'afrontar el judici. L'any 2019, la també presidenta de l'associació Stop Violències va presentar davant del Comitè de l'ONU per a l'eliminació de la discriminació envers la dona un informe defensant la despenalització de l'avortament a Andorra. La Fiscalia l'acusa de "difamar" el govern andorrà i li demana una inhabilitació de sis mesos per exercir un càrrec públic, una multa de 6.000 euros i 6.000 euros més en concepte de responsabilitat civil.

  • L’empresari, col·leccionista i mecenes Rafael Tous (Barcelona, 1940) assegura que sense “amor” no es pot col·leccionar. Ho ha repetit aquest dilluns al vespre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona després que l’alcalde, Jaume Collboni, li imposés la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. Tous va fer història fa tres anys donant al Macba el miler d’obres de la col·lecció d’art conceptual que va forjar des dels anys setanta i sobretot a la llegendària Sala Metrònom. “Vaig comprar un 80% de les exposicions que vaig fer”, subratlla Tous. Una altra mostra d’amor de Tous ha sigut compartir el reconeixement amb la trentena d’artistes per a qui va ser cabdal, com Àngels Ribé, Carlos Pazos, Fina Miralles, Antoni Miralda, Francesc Torres, Jordi Cerdà, entre d'altres. Alguns d’ells li han donat les gràcies a través d’un vídeo i uns altres, han estat presents a l’acte, com Francesc Abad, Eulàlia Grau i Pere Noguera, que l'ha glossat amb una breu entrevista de la crítica Pilar Parcerisas. “Us estimo molt a tots!”, ha exclamat Tous, emocionat al final del seu parlament.

  • En plena crisi per la sequera extrema que viu Catalunya –que ja acumula 36 mesos de dèficit hídric– i quan el Govern es prepara per endurir encara més les restriccions a bona part del país si s’acaba decretant la situació d’emergència, reviu el debat sobre les pistes de gel que molts municipis instal·len cada any per Nadal. A la polèmica per la despesa energètica que generen s’hi afegeix també la quantitat d’aigua que cal congelar per poder patinar-hi. De moment, la imminent declaració d’emergència no ha implicat una prohibició d’obrir pistes de patinatge sobre gel.