Ara.cat - Mèdia
-
El Govern defensa l'autosuficiència energètica davant del sector
El Govern aposta clarament per l'autosuficiència energètica i no és favorable a la importació d'electricitat d'altres comunitats a través de línies de molt alta tensió. Ho ha deixat clar la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, durant la celebració de la Nit de l'Eficiència, organitzada pel Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Ha aplegat més de 600 persones representants d'empreses del sector energètic al Teatre Nacional de Catalunya, i el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, s'ha encarregat de la clausura de l'acte.
-
Com et pot reduir la policia si estàs cometent un delicte?
El policia municipal de Madrid detingut per estrangular accidentalment fins a la mort un presumpte lladre ha quedat en llibertat provisional aquest dijous. La investigació, però, continua oberta i l'autòpsia concretarà la causa de la mort de la víctima, que hauria intentat robar el mòbil al policia. L'agent, que estava fora de servei, va utilitzar la tàctica del matalleó, que consisteix en immobilitzar algú pel coll. Aquest incident, amb diversos antecedents a Catalunya, a Espanya i al món, ha reobert el debat de com s'ho ha de fer la policia per immobilitzar o reduir algú.
-
Avenç prometedor en la lluita contra el càncer i les malalties immunològiques
Les immunoteràpies han revolucionat la lluita contra el càncer. A grans trets, són tractaments que consisteixen a estimular les defenses del nostre cos perquè reconeguin i ataquin les cèl·lules tumorals. La teràpia amb CAR-T (de l'anglès chimeric antigen receptor-T) és un tipus d'immunoteràpia molt innovadora a través de la qual es crea un fàrmac amb cèl·lules del mateix pacient: se li extreuen els glòbuls blancs (els limfòcits T), que són reprogramats genèticament al laboratori perquè reconeguin les cèl·lules tumorals, i se li tornen a infondre perquè neutralitzi el càncer. Aquest abordatge ja ha demostrat tenir èxit amb alguns tipus de càncer de la sang, però l'accés és limitat perquè són teràpies complexes i costoses, ja que cal un equipament mèdic molt especialitzat per generar les cèl·lules fora del cos del pacient. Ara investigadors dels Estats Units han desenvolupat en un estudi una nova estratègia per generar aquestes cèl·lules directament dins del cos, cosa que obre la porta perquè aquest tipus de teràpia sigui més accessible en un futur.